24 Eylül 2017 Pazar

Ağaçlar1 imroz/gökçeada

Burada 5 büyük çınar ağacı var. Çınarlar kentlerin tarihidir. Korunmalı .Üzerine tarihi hikayesi yazılmalıdır.

bu 400 olanı sanırım. Tam sol tarafta bir şadırvan var. adaya ilk gittiğimde (4yıl önce) öyle sebil akıyordu. Bu defa şadırvanın kapsına "su az akıyor"diye kilit asmışlar..Çevredeki ev sahiplerinin anahtarı var.
675 yaşında. İmroz'un en büyük çınarı. Tepe köye girmeden sağa saptınız mı orada. Her ne kadar çevresi toz ve plastik ise de ihtişamını koruyor
Dereköy'deki bu
  çınar 300 yaşında. Rumların kolladığı bu güzelliğin dibine taş yığmışlar su çanağını daraltmışlar. Umuyorum ömrünü azaltmazlar.
175 yaşında altında çay bahçesi olan tek çınar. 
yaşlı incir ağacı gövdesi kimin umurunda 
Dut ağacı Bademli İmroz

23 Eylül 2017 Cumartesi

Kapılar 1 -Budapeşte

Budapeşte gezisinde  sanat harikası kilise kapıları
kiliselerin adları umurumda değil nasılsa biri St john oluyor.  Bu eserlerin kapılarının yapımı için kaç kişi çalıştı kaç hiristiyandan bağış toplantı kaç kişi nemalandı bilinmez.

22 Eylül 2017 Cuma

Tatil ve İpsala sınır kapısı

    Devlet tatil günlerini uzatınca Türkiyeliler yollara düştü. KHK mağdurları hariç yeşil veya bordo pasaportlularla Avrupa ülkelerinde işçi olup Türkiye'ye gelmişler de o uzun tatilin başlangıcında Avrupa'ya dönüyorlardı.
    sağımızda solumuzda önümüzde arkamızda  ,Almanya Belçika Fransa Hollanda plakalı onlarca otomobil İpsala'dan çıkış yapmak isteyince uzuuun kuyruklar veremlik beklemeler oluştu.
     Kuyruk biraz azalsın diye 1,5 saat Keşan'da eğleştik. Türkiye tarafında TIR kuyrukları hariç otomobil kuyrukları bayağı azalmıştı fakat Hellas sınır kapısında 4 saat bekletildik.. Bizi perdey pey bırakan Yunanstan'lı asker  " 3 saattir burada ayaktayım "dedi
İpsala  sınır kapısına yaklaşınca yol çalışması toz duman ve yol kenarlarına atılan plastik şişeler dahil çöpler çöpler... Hani bir memleket sınır kapısını temiz  çiçekli ağaçlı yeşilli tutarsa  her kes için  iyi olmaz mı. Al sana temsil, ama nerdeee bizde o akıl..o çaba...
Yunanistan tarafında kuyruğun sağında yol boyu ağzına kadar dolup taşan kocaman çöp konteynırları vardı.
Bilen bilir Yunanistan  otoban yolu kenarlarında P yazan minik cepler ve yer yer tuvalet su gereksinimi için büyükçe park yerleri vardı. İpsala çıkışında yorulan uykusuzluktan  haşat olan Türkiyeliler  arabalarında, yere serdikleri battaniyeler üzerinde uyuyorlardı...
Bir tuvalete gireyim diye o tarafa yöneldim ,  o may gad, Tuvaletlerin içine değil her yerine etmişiz.
Tamam anlıyorum çöp kovası dolunca çöpünü yine kovanın yanına bırakırsın..fakat bizimkiler plastik şişelerini lavobalara bebek bezlerini pencere önlerine bırakmışlar...tabana kuvvet oradan kaçasım geldi..Tabiki oraya işemek imkansız çişine yazık...Uzatmayayım ama geçtiğimiz güzergah boyu her Park yeri-dolaysıyla tuvaletleri darma dumandı.
Erkekler bir kenara çiş yapıyorlar kadınlar için durum 3 kat daha kötüydü..
Yunanistan'lılara "Türkiyeli'ler geliyor, geçecekleri yollarda ekstra önlem lazım, tuvalet seferberliği gerek" dememişlerdi ve benim gibi çöpsüz temiz düzgün  seveler  çook zor durumlarda bırakıldı..